Reception #69: Hankøn

Da en fremtrædende dansk litteraturkritiker i et foredrag for nylig gjorde status over det forgangne bogår, blev det kvinderne, der løb med opmærksomheden. ‘Furier’ blev de kaldt, denne flok unge forfatterinder, der med tindrende aggressivitet skriver om krop og begær på en måde, der kunne få selv Carl Mar Møller til at ligne en uskyldig skoledreng.

Men hvordan står det til med mændene i nordisk litteratur? Ofte ser det ud til, at de er blevet nogle underlige skravl; snarere end at være forbilledlige helte, er de patologiske eksistenser, typer på defekte mænd. Tænk for eksempel på drengemanden Doppler i Erlend Loes roman af samme navn eller på den skarptungede,  men mere eller mindre handlingslammede Lasse i Lars Frosts Smukke biler efter krigen.

Er disse halvmænd karikaturer, eller er de et tidsbillede? Og findes der slet ingen helte, mændene kan holde op for sig? Skal man forstå dagspressen, er mænd i dag de nye tabere, både i hjemmet og på uddannelsesmarkedet – men hvordan ser det ud i litteraturen? Er det efterhånden kun unge kvinder og gamle mænd som Jørgen Leth og hans kumpaner, der tør sige pik og kusse, og har den hvide middelklassemand overhovedet længere noget som helst at skulle have sagt, når forfatterinder og feminister råber op, og ”køn” efterhånden kun er synonymt med “kvinde”?

I næste nummer tager Reception temperaturen på dagens mand og ser nærmere på manderollen i den nordiske litteratur gennem tiden. Vil du være med, så tøv ikke med at sende os en  præsentation af din artikelidé på redaktion@tidsskriftetreception.dk senest d. 15. februar 2011. Endelig deadline for indlevering af artikler er derefter 15. marts 2011.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s