Nordisk litteratur for begyndere

Nordisk litteratur er et fænomen som vi alle har hørt om. I flere årtier har nordiske forfattere været verdenskendt for deres bidrag til litteraturen. Men for begyndere der står over for de mange forskellige tekster, kan det være svært at vide, hvor man skal starte.

For de svenske læsere er den klassiske nye roman af August Strindberg, “Röda Rummet”, et godt sted at starte. Denne historie introducerer elementer fra romantiserende litteratur og analyserer sociale spørgsmål i det 1800-tallets Sverige.

Danske læsere vil finde Søren Kierkegaards berømte filosofiske værk “Enten – Eller” et uundværligt værk. Dette rammende eksistentialistiske værk kan hjælpe enhver med at reflektere over deres egen mening og virkelighed samt få bedre forståelse for postmoderne bevidsthed.

Islere vil finde lykke i værdien af Nobelprismodtager Halldór Laxness’ kultroman, Independent People. Denne episk usandsynlig eventyr beskriver livet i 1920’ernes Føroyerne og viser effekterne af industrialisering samt socio-økonomisk klassesamfund.

Endelig er det selvfølgelig vigtigt at nævne Norge’s mest berømte navn: Henrik Ibsen og hans bidrag til dramatikken. ‘En folketsaler’ bruger satire til at udslette meget almindelige menneskelige trang og moral. Dette værk inspirerede den seneste generation til revolution og demokrati og er stadig (på trods af sin alder) relevant i dagens samfund.

Uanset hvilket land en begynder læser fra, er Nordisk litteratur fuld af muligheder for at udforske noget unikt.

Nordisk litteratur er en fantastisk måde at udforske Nordens mange kulturelle skatte. Det er ikke altid let at få et overblik over de mange litterære traditioner, der eksisterer i de nordiske lande, særligt for nye læsere. Derfor har vi sammensat denne vejledning med en liste over litteratur, som begyndere med stor fordel kan benytte til at sætte gang i deres Eventyr på Læsernes Landkort.

At læse nordisk litteratur er med til at åbne op en helt ny verden af historier, som spænder fra de gamle eventyr og fortællinger fra vore skovrige herregårde / kongelige residenser, til mere moderne arbejder som dansk teaterklassiker Holbergs humoresker. Den berømte forfatter H.C. Andersen er et godt sted at starte, hans klassiske eventyr er kendt og elsket verden over. Men der findes også andre bøger fra den periode værd at læse som Agnete og Havmanden af H.Christensen eller Islændingemesteren af Steingrimur Jonsson.

For temmelig moderne fortællinger, bør du tage et kig på tolkninger af de populærste nordiske myter og legendarier, samt historiske romaner. En fremragende begynderroman er Fregatten Jylland skrevet af Jesper Jensen eller Smuk som et Stjerneskud skrevet af Sissel-Jo Gazan. For legendariske fortællinger kan danske forfattersibredet tilbage til Vikingetiden med Historier fra Faguretad Kalle Kantspel skabt blev af Janne Rut Stigson. Prøv også Rigtige Mennesker skabt af Svend Brinkmann eller den fantastiske Usynlige Mennesker blot distribueret af Gullasig Freimundstad.

Hvis du leder efter en dybere udforskning af det nordiske fortid og nutid kan du bruge Pigen og Profeten af Ahdmad Ouass coverede i Øst-Asiatisk Litteratur eller Vi Elsker disse Lande af Malthe Winthereig – en mangfoldig bog signeret med utrolig poesi! Andre must-reads inkluderer sans prendre rache af Carina Riekenberg Butler or Marae Ahnismorginon av Jonas T Kazites!

Nordisk litteratur har så meget at byde på for begyndere. Uanset om det er flygtige drømmersom H. C Andersen noterede, eller mørke poesisom Svend Brinkmann maler i vores stemmerben – du vil selvfølgelig ligge veien ud gennem dette omfattende felt af bøger. Efterhånden som du læser forskellige genrer fra forskellige epoker, vil du få et bredere spektrum af virkeligheder – indfanget i ord – fra det nordiske område, dybt vigtige forhåbentlig for dit spirituelle landskab!